Ρόδινο σκουλήκι βαμβακιού

Προσβάλλει το βαμβάκι και άλλα φυτά της οικογένειας Malvaceae (π.χ. μπάμια, ιβίσκος). Είναι λεπιδόπτερο που προσβάλλει το άνθος και το καρύδι.

Τα προσβεβλημένα άνθη είτε πέφτουν είτε παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό σύμπτωμα “ροζέττα” (δεν ανοίγουν και αναπτύσσονται παραμορφωμένα). Σοβαρότερη είναι η ζημιά στα “καρύδια”. Η αρχική οπή εισόδου της προνύμφης στο “καρύδι” επουλώνεται και αργότερα, αφού πια έχει γίνει η ζημιά, στο εξωτερικό των προσβεβλημένων “καρυδιών” διακρίνεται η οπή εξόδου. Στο εσωτερικό των “καρυδιών” οι προνύμφες κατατρώγουν τους σπόρους και λερώνουν τις ίνες του βαμβακιού.

Η ζημιά γίνεται εμφανής όταν τα “καρύδια” ανοίξουν. Η προσβολή από το ρόδινο σκουλήκι υποβαθμίζει σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας (χρώμα, μήκος, αντοχή). Το ακμαίο (πεταλούδα) έχει μήκος 8 – 9 χιλ. και άνοιγμα πτερύγων 15 – 20 χιλ. Οι πρόσθιες πτέρυγες είναι ανοιχτοκάστανες με εγκάρσιες σκούρες γραμμές και κάποιες σκούρες κηλίδες. Οι πτέρυγές του είναι οξυκατάληκτες και κροσσωτές. Το ακμαίο διαθέτει μακριές κεραίες, των οποίων το πρώτο άρθρο (ο σκήπος) φέρει χαρακτηριστικές τρίχες, που σχηματίζουν ένα είδος “χτένας”. Η προνύμφη (κάμπια) φθάνει μήκος περίπου 10 χιλ. και το χρώμα της αρχικά είναι υποπράσινο και στη συνέχεια γίνεται σκούρο ρόδινο. Η κεφαλή και ο προθώρακας έχουν χρώμα καστανό.

Ο βασικός τρόπος καταπολέμησης είναι ο ψεκασμός με εντομοκτόνα επαφής και στομάχου κατά την εμφάνιση των προσβολών με μεσοδιαστήματα 14 ημερών και με τελευταία επέμβαση 30 μέρες πριν τη συγκομιδή.