Στα «κάγκελα» κτηνοτρόφοι κι αγρότες για την «πετσοκομμένη» προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Στα «κάγκελα» βρίσκεται μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την «πετσοκομμένη» προκαταβολή του 70% της ενιαίας ενίσχυσης που καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι, δηλώνουν αγανακτισμένοι και κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητες αδυναμίες του συστήματος να προχωρήσει στην ταυτοποίηση της ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στις επιλεξιµότητες». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όσοι παραγωγοί έκαναν αλλαγές στο Ε9 ή στο ΑΤΑΚ ή έχουν δηλώσει στον ΟΣ∆Ε συνολικά τα στρέµµατα µιας περιοχής, τα οποία, ωστόσο, στο Ε9 φαίνονται σαν πολλά ξεχωριστά αγροτεµάχια, δεν πληρώθηκαν καθόλου.

Κτηνοτρόφοι, κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι «αντί να δώσει λύση με απόσυρση της νέα ΚΥΑ, με την οποία «κόπηκαν» οι μισοί βοσκότοποι από τις πληρωμές, εκδίδει ανακοινώσεις σε βάρος τους. «Ο ίδιος ο υπουργός μάς αποκαλεί σκυλιά», τη στιγμή που συντελέστηκε έγκλημα σε βάρος των κτηνοτρόφων» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, κ. Χαρούλα Διβάνη, για να προσθέσει: «Μας έκοψαν την επιδότηση της ενιαίας ενίσχυσης και δεν έχουμε πλέον χρήματα ούτε για ζωοτροφές ούτε για πετρέλαιο να πάμε στις κτηνοτροφικές μονάδες. Τα ζώα υποσιτίζονται και πεθαίνουν σε μια παραγωγική περίοδο. Αλήθεια, πού είναι οι βουλευτές του Νομού να αφουγκραστούν το πρόβλημά μας και να πιέσουν ώστε να δοθεί λύση».
Η ίδια τόνισε πως «μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων στη Μαγνησία «βράζει» λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος του κλάδου μας. Βγάλανε μια ΚΥΑ και ένα ΦΕΚ την 1η Οκτωβρίου, τα οποία κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λένε. Ειδικά όσοι κτηνοτρόφοι είχαν μικρά ζώα, έπεσε ο συντελεστής και το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης που έλαβαν, ήταν πετσοκομμένο. Εμείς κάναμε την αίτηση τον περασμένο Μάιο με άλλη ΚΥΑ και τώρα πληρωθήκαμε την προκαταβολή με άλλη. Στην ουσία δίνουν χρήματα για λιγότερα βοσκοτόπια, ενώ το μεγάλο «μακελειό» περιμένουμε να γίνει τον Δεκέμβριο με την καταβολή της εκκαθάρισης».
Η κ. Διβάνη ανέφερε, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με προέδρους άλλων Κτηνοτροφικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να γίνει μια συνάντηση, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους. «Πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ και να ισχύσει από του χρόνου. Πέρσι δώσανε το απόθεμα στους δικούς τους ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εξισωτική
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, στα προβλήµατα θα πρέπει να προστεθεί και η καθυστέρηση µε την οποία ανέβηκε στο ηλεκτρονικό σύστηµα η εξατοµίκευση της πληρωµής, εξέλιξη που συνδέεται, όπως και πολλά από τα προβλήµατα της πληρωµής.
Πολλοί, δε, εκφράζουν φόβους ότι το «ψαλίδι» στην ενιαία ενίσχυση θα εκδηλωθεί οριζόντια στην επερχόµενη εξόφληση του ∆εκεµβρίου. Βέβαια, σηµειώνεται ότι η εικόνα αυτή δεν είναι καθολική, ενώ αποκλίσεις της τάξης του 4,5% αποδίδονται στην παρακράτηση της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας και υπέρ Αποθέµατος.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνεται ότι «για τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης 2021, εφαρµόστηκε κατ’ επιταγή της ΕΕ γραµµική µείωση της αξίας των ∆ικαιωµάτων Βασικής Ενίσχυσης σε ποσοστό 2,09%. Επίσης, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα εφαρµόστηκε γραµµική µείωση στην αξία όλων των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2,5%»

by  e-thessalia. gr