Α. Σ. Ερυθρών : Παρέμβαση της ΕΘ.Ε.Α.Σ για τα Eco Schemes:

Μεγαλύτερη ενίσχυση στις συλλογικές/Συνεταιριστικές παρεμβάσεις

Η ΕΘΕΑΣ μέσω επιστολής της προς τους κ. Γεώργιο Στύλιο, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαο Μανέτα, Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και κ. Γεώργιο Βλάχο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά μεγαλύτερη ενίσχυση στις συλλογικές/Συνεταιριστικές παρεμβάσεις στα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Ενόψει της αναμονής εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ 2023-27, καθώς και των εφαρμοστικών εγκυκλίων σχετικά με επιπλέον πληροφορίες, διευκρινίσεις ή/και τροποποιήσεις στα Οικολογικά Σχήματα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την προσοχή, ως προς τη σύνδεση των συλλογικών – Συνεταιριστικών σχημάτων, με βάση τις ανάγκες που πλέον είναι φανερές σε όλες τις ενημερωτικές συσκέψεις που πραγματοποιούν η ΕΘΕΑΣ και οι Συνεταιρισμοί.

Οι στόχοι που επιδιώκονται μέσα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων (Eco Schemes) έχουν ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου απαιτούν χωρική κοινή δράση από τους αγρότες, ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα βέλτιστα και αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συλλογική προσπάθεια. Οτιδήποτε εφαρμόζεται συλλογικά πάντα επιφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων καλύπτονται μεγαλύτερες εκτάσεις και πιο συγκεντρωμένες, εν αντιθέσει με την εφαρμογή τους από έναν μεμονωμένο παραγωγό, ιδίως στη χώρα μας που κυριαρχεί ο κατακερματισμός του κλήρου και η έλλειψη γνώσης και εκπαίδευσης στους αγρότες.

Ενδεικτικά, το ίδιο ίσχυε και ισχύει και στην περίπτωση του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως επίσης και στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και ψηφιακών εργαλείων, όπου είναι δύσκολη στην περίπτωση των μεμονωμένων παραγωγών.

Επιπλέον, οι Συνεταιρισμοί μέσω των γεωπόνων που διαθέτουν και των έμπειρων μελών που τους στελεχώνουν, μπορούν να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν ευκολότερα στις απαιτήσεις και τις δεσμεύσεις των Οικολογικών Σχημάτων. Επιπρόσθετα, μπορούν να εκπαιδεύσουν, να οργανώσουν και να συμβουλεύσουν τα υπόλοιπα μέλη τους, καθώς και να τα επιβλέπουν για την ορθότερη εφαρμογή τους.

Θεωρούμε ότι οι συλλογικές – Συνεταιριστικές παρεμβάσεις που θα δηλώνονται στα Οικολογικά σχήματα μέσω του ΟΣΔΕ, από τους αγρότες-μέλη τους, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση, η οποία θα διευκολύνει τη συντονισμένη προσπάθεια, για την πλήρη απορρόφηση των σχετικών ενισχύσεων που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Συνεπώς, θα παρακαλούσαμε όπως προβείτε στην άμεση εξέταση του θέματος και ευελπιστούμε στην έμπρακτη στήριξη των συλλογικών-Συνεταιριστικών σχημάτων, με την παροχή κινήτρων στους παραγωγούς, ήτοι με αυξημένη στρεμματικά ενίσχυση για τα Οικολογικά Σχήματα που συμμετέχουν.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».